سفارشات
ثبت نام/ورود

ثبت نام کاربر

This site is protected by reCAPTCHA and the Google
Privacy Policy and Terms of Service apply.

کوتاه نمودن زنجیره تامین مواد غذایی با کشاورزی شهری

اشتراک گذاری:

اشتراک گذاری مطلب

https://khantt.ir/?p=1027
کپی کنید کپی شد

جدول محتوا

امنیت غذایی در جهان امروز با تهدیداتی همچون افزایش شهرنشینی و افزایش نیاز به غذا؛ تغییر اقلیم و کاهش منابع آب؛ و همچنین تخریب محیط زیست رو­به­رو است. تهدیداتی که هرکدام به تنهایی می­تواند امنیت غذایی یک کشور و یا حتی جهان را تحت تاثیر قرار دهد. به طور مثال بسیاری از کارشناسان محیط زیست توافق دارند که کشاورزی به شکلی که امروزه انجام می­‌شود، طی ۵۰ سال آینده به حاشیه رانده می‌شود؛ زیرا تغییرات آب و هوا به دلیل جنگل‌زدایی سرعت بیشتری می‌گیرد و کشاورزی در محیط کنترل‌شده یک پاسخ برای معکوس کردن این وضعیت است.

علاوه بر این تهدیدات، مسائلی همچون همه‌­گیری کرونا و جنگ بین اوکراین و روسیه بر تبادلات مواد غذایی در سطح دنیا اثرگذار بوده و پایداری امنیت غذایی بسیاری از کشورها را دچار تزلزل نموده است. توجه ویژه به زنجیره های کوتاه تامین مواد غذایی و به طور کلی، سیستم‌­های غذایی محلی، از جمله پیامدهایی است که طی این سال­ها و با تشدید بحران­های اشاره شده، در بسیاری از کشورهای رخ داده است. یکی از مسیرهای مورد توجه در زنجیره‌­های تامین مواد غذایی کوتاه، کشاورزی شهری و نیمه شهری است که می­تواند تامین کننده مواد غذایی حاصل از پرورش انواع گیاهان زراعـی و باغی (دانه‌ها، گیاهان ریشه‌ای، سبزیجات، قارچ‌ها و میوه‌ها)، و انواع دام‌، طیور و آبزیان باشد.

 

p10 (خوان) - کوتاه نمودن زنجیره تامین مواد غذایی با کشاورزی شهری - آب و هوا

 

کارکردها و ویژگی­های کشاورزی شهری

 

بعد از مطالعات صورت گرفته در اندیشکده خوان و مشخص‌شدن ظرفیت­های قابل توجه کشاورزی شهری در تولید مواد غذایی سالم و ارگانیک و همچنین تاثیر مثبت بر پایداری امنیت غذایی ساکنین شهرها، مطالعاتی در راستای طراحی زنجیره تامین غذا مبتنی بر کشاورزی شهری صورت پذیرفت. همراه با مشخص نمودن بخش­‌های مختلف این زنجیره، مسائل مربوط به هر بخش که بر موفقیت تولید در کشاورزی شهری اثرگذار است احصا گردید.

برای پاسخ به این مسائل با رویکرد احصا فناوری و همچنین امکان­‌سنجی اجرا و پیاده‌سازی کشاورزی شهری در برخی از شهرهای کشور، تیم­ مطالعاتی کشاورزی شهری در اندیشکده تشکیل گردید و در حال حاضر 5 پروژه مختلف برای اعضای این تیم تعریف شده است.

یکی از سوالات اولیه در مورد اجرای کشاورزی شهری پیرامون فضای مناسب کشت و تولید محصولات مختلف به ویژه در کلان­شهرها است. بر این اساس دو پروژه ابتدایی این تیم امکان­‌سنجی استفاده از ظرفیت کشاورزی در کلان‌شهر تهران و شهر کرمان را مد نظر دارد. در این دو پروژه­ انواع نظام­‌های کشاورزی شهری معرفی شده و بعد از بررسی ویژگی­های گوناگون مربوط به مناطق مختلف شهری، بهترین مکان­‌ها برای نظام­‌های مختلف کشاورزی شهری این دو شهر پیشنهاد می­گردد.

یکی از مسائل مهم در کشاورزی شهری تامین آب برای تولید انواع محصولات است. این مسئله با توجه به درگیر بودن کشور با بحران آب از اهمیت بیشتری برخوردار خواهد شد. در همین راستا یکی از پروژه­‌های تعریف شده مدیریت پایدار منابع آب در کشاورزی شهری است که بررسی روش‌­های گوناگون تامین آب و روش­های آبیاری مورد استفاده در کشاورزی شهری را در دستور کار قرار داده است.

در پروژه دیگر نحوه تامین بستر کشت مناسب و احصا فناوری­‌های لازم جهت تولید بسترهای منتخب به ویژه کمپوست و ورمی­کمپوست بررسی خواهد شد. شایان ذکر است موفقیت در تولید بسترهای کشت حاصل از پسماندهای تر و ضایعات زیستی می­تواند نقش بسیار موثری در مدیریت پسماندهای تر شهری نیز ایفا نماید.

آخرین پروژه­‌ای که در حال حاضر برای تیم کشاورزی شهری تعریف شده است به شناسایی و معرفی انواع گونه­‌های مناسب (اعم از انواع میوه­ها، سبزیجات، گیاهان علوفه‌­ای، گیاهان دارویی، دام­‌های سبک، طیور و آبزیان) جهت تولید در سطح و یا پیرامون شهرها با توجه به اقلیم و شرایط آب و هوایی و نوع نظام کشاورزی شهری می­پردازد. مد نظر است اطلاعات حاصل از این پروژه قابلیت تبدیل شدن به یک نرم­افزار را داشته باشد. این نرم­‌افزار می­تواند در راستای ارائه اطلاعات آموزشی  به شهروندان علاقمند ورود به این حوزه، کمک به سزایی ارائه نماید.

p11 (خوان) - کوتاه نمودن زنجیره تامین مواد غذایی با کشاورزی شهری - آب و هوا

 

                نمای کلی زنجیره تامین مواد غذایی مبتنی بر کشاورزی شهری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *