در حالی که استاندارد مصرف سالانه گوشت سفید و قرمز به ترتیب 23 و 14 کیلوگرم است، گزارش وزارت کار در سال 1400 نشان میدهد که مصرف سرانه گوشت سفید 20.5 کیلوگرم و گوشت قرمز تنها 7 کیلوگرم بوده است. افزایش قیمتها و تغییر الگوی مصرف از عوامل این کاهش مصرف است.

بنابر گزارش وزارت بهداشت، استاندارد مصرف گوشت سفید 23 کیلوگرم و گوشت قرمز 14 کیلوگرم در سال است. این در حالی است که طبق آمار منتشر شده از وزارت کار در سال 1400، سرانه مصرف گوشت سفید به ازای هر نفر 20.5 کیلوگرم و گوشت قرمز 7 کیلوگرم بوده است.
گوشت قرمز و سفید از زمانهای قدیم پای ثابت سفرههای ایرانی بوده و جزو خوراک اصلی خانوارها محسوب میشد. طبق استانداردهای وزارت بهداشت، مصرف گوشت برای سلامت بدن لازم است و افراد باید در سال یک مقدار حداقلی را مصرف کنند. اما در طی سالهای گذشته شاهد افزایش قیمت در هر دو نوع گوشت بودهایم. این افزایش قیمت ناشی از عوامل مختلفی است، از جمله وابستگی به واردات خوراک دام و طیور و واردات نژادهای اصلاحشده دام و طیور. این وابستگی شدید به خارج باعث افزایش قیمتها شده است.
قیمت گوشت قرمز بسته به نوع گوشت از کیلویی 300 هزار تومان تا کیلویی یک میلیون تومان هم رفته است. با افزایش قیمت گوشت قرمز، مردم به سمت مصرف گوشت سفید به خصوص گوشت مرغ سوق پیدا کردهاند. این امر یکی از دلایل مهم کاهش مصرف گوشت قرمز است.
اکثر قریب به اتفاق تولید گوشت قرمز در ایران توسط گاو و گوسفند انجام میشود و این نیز میتواند دلیلی برای کمبود رقابت و افزایش قیمت گوشت قرمز باشد. برای تولید گوشت قرمز میتوان از شترمرغ نیز استفاده کرد، اما مصرف این گوشت در بین مردم ایران فرهنگسازی نشده و مصرف بالایی ندارد.
مصرف گوشت قرمز نسبت به استاندارد تقریباً نصف شده است. اما مصرف گوشت سفید به علت قیمت مناسبتر فاصله زیادی با حد استاندارد ندارد. کاهش شدید مصرف گوشت قرمز زنگ خطری برای امنیت غذایی و سلامت جامعه است. این وابستگی به واردات دام و نهادهها دلیل بزرگی برای ناپایداری قیمت و افزایش آن است و محدود بودن تولید آن توسط گاو و گوسفند مزید بر علت شده است. فرهنگسازی برای مصرف بهتر گوشت قرمز و تنوع در مصرف آن و کاهش قیمت میتواند به افزایش مصرف آن کمک کند.
کاهش مصرف گوشت قرمز به کمتر از نصف استانداردهای تعیین شده، نشاندهنده یک بحران جدی در امنیت غذایی و سلامت جامعه است. وابستگی شدید به واردات و افزایش قیمتها از عوامل اصلی این بحران هستند. برای بهبود وضعیت مصرف گوشت قرمز، نیاز به فرهنگسازی مناسب، تنوع در منابع تولید گوشت و کاهش قیمتها داریم تا بتوانیم به استانداردهای تعیین شده نزدیک شویم و سلامت جامعه را تضمین کنیم.